Mosható pelenkázás – életkorok szerint

A mosható pelenkázás amellett, hogy védi a környezetünket, segít mélyíteni a baba-mama kapcsolatot, segít jobban megismerni a babánkat.

Az első három évben a kisgyerekek hatalmas változásokon mennek keresztül.
Ez természetesen vonatkozik az ürítési szokásaikra is. Ha ezekre a változásokra felkészülsz, sok ázást és bosszúságot spórolhatsz meg magatoknak.

A kisbabák amikor megszületnek nagyon picik – még egy 4kg-os baba is. A testalkatuk rengeteget változik az első hetekben.
Újszülött babával nagyon hálás dolog belekezdeni a mosható pelenkázásba, hiszen az első hetekben még alig pisilnek és mivel maga a pelenkázás is új az újdonsült szülők számára, így könnyebb rögtön a mosható pelenkás rutint kialakítani.

Mire figyelj, ha újszülött babával kezdesz bele!
– az újszülöttednek kifejezetten újszülöttek számára készült vagy S-es pelenkát válassz és ne tegyél bele feleslegesen túl sok nedvszívót.
Az első 1-2 hétben egy sima booster/30*30-as kistörölköző is elég lehet, később pedig egy S-es betét vagy prefoldot tegyél a pelenkába.

Mire figyelj, ha megkezditek a hozzátáplálást!
– a hozzátáplálás során a széklet állaga és színe fokozatosan megváltozik. Az intenzívebb színű ételek a pelenkán is nyomot hagyhatnak.
Ez azonban csak szín, fölösleges sikálni. Pár mosás alkalmával kijön. Ha van lehetőséged, szárítsd a nedvszívókat a napon!

Mire figyelj, ha a babád 9 hónapos lesz!
– a 9. hónap környékén rendszerint változás áll be a pisilési szokásokban, így lassan érdemes átgondolni, mi is kerüljön a pelenkába.

Ha a babád elkezd járni!
– amikor a babák megindulnak, a stabil(abb) járás kialakulásáig (1-2 hét) előfordulhat, hogy ha formázott betétet használsz – az ázni fog. Ennek az az oka, hogy ahogy a baba lábtartása változik hirtelen elkezd(het)i gyűrni a betéteket.
Erre az a megoldás, hogy ebben az átmeneti időszakban gyorsabb – esetleg puhább nedvszívót használsz. (azaz, ha van otthon akkor célszerű tetra pelenkát hajtogatnod a pelenkába – de elég lehet egy pamut booster is.)

Ha a babád 15-18 hónapos lesz!
– 15-18 hónapos kor között tovább alakulnak az ürítési szokások. A babák fokozatosan ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiséget ürítenek, így ismét ideje átgondolni, hogy mennyi és milyen nedvszívó kerüljön a pelenkába. Ezzel párhuzamosan, érdemes megtenni az első lépéseket a szobatisztulás felé – ha eddig még nem tettétek volna meg.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Shopping Cart